НОВИНИ

Які продукти у 2017 році стали для українців «золотими»?

Які продукти у 2017 році стали для українців «золотими»? 11 Січня 2018

Минулого року індекс овочевого кошика в Україні зріс майже на 40%!

Лідер зростання вартості весь рік – м’ясо – в грудні поступилося овочам.

Загалом ціни на овочі з борщового набору за останні десять днів грудня, окрім цибулі, зросли від 4 до 8% й показали сукупно зростання вартості овочевого кошика за 2017 рік на 37%, у той час як м’ясо – на 36%. Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці у Facebook.

Що дивно, абсолютним лідером зростання цін серед продуктів став буряк, ціна на який за минулий рік зросла аж на 73%. Лідер із м’ясного набору – сало – також «космічно» подорожчало – на 67%.
Загалом за рік овочі додали у вартості від 17 до 73%: буряк – 73%, морква – 60%, цибуля – 23%, капуста – 18%, картопля – 17%.

На початок січня кілограм буряку та моркви можна купити в середньому за 6,5 грн, цибулі – за 5,4 грн, капусти – 4,5 грн, картоплі – за 6,1 грн.

Якщо оцінити вартість овочевого кошика, то станом на 1 січня 2018 року його вартість становила 29 грн, тоді як рік тому – 21,1 грн. Тобто індекс овочевого кошика за рік піднявся на 37%. До нашого овочевого кошика ввійшли картопля, капуста, морква, буряк і цибуля, куплені по одному кілограму. 
Подорожчання овочів довго відкладалося через низьку купівельну спроможність, але, як і в 2016 році, старт почався в грудні. Що довшим був період стабільних цін восени, то стрімкішим буде подорожчання взимку та навесні.

«2018 рік стане для уряду роком управлінських рішень через те, що обґрунтовувати більш високі ціни на продукти в Україні порівняно з країнами ЄС ніякими причинами буде неможливо. Єдиною реальною причиною буде лише різниця в оподаткуванні продуктів ПДВ. Тому це рішення доведеться все одно прийняти», – йдеться в повідомленні.