НОВИНИ

Скільки часу можна зберігати продукти в холодильнику

Скільки часу можна зберігати продукти в холодильнику 24 Червня 2019

У Держпродспоживслужбі порадили відмовитися від купівлі їжі на стихійних ринках.

Про це повідомляє АСС.

Домашнє молоко, яйця, консервація та ягоди – усе це пропонують придбати буквально з «асфальту». Продукти зі стихійних ринків увесь день «засмагають» на сонці. І попри те, що там порушені всі санітарні норми, люди все одно купують малину чи сир у бабусі, яка торгує ними біля зупинки.

«Умови та термін зберігання продуктів влітку – неабияк важливі. А якість продукції на стихійних ринках ніхто не перевіряє. Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань, - розповідає Олександр Александрюк, керівник ГУ Держпродспоживслужби Чернівецької області. - Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз –  до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами».

Якість продуктів на стихійних ринках не контролюється, порушені всі санітарно-гігієнічні умови.

«На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль, - зазначає Олександр Александрюк. - Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше, ніж шість годин поспіль».

Температурні норми зберігання продуктів:

  •  + 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
  •  +2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
  •  -1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
  •  -2…+2 °С – риба гарячого копчення;
  •  -2…-5 °С – риба холодного копчення;
  • –18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.

Така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

Важливе значення має і термін зберігання:

  • Охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу.
  • Нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С - добу.
  • Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С.
  • Сало тримають при температурі не вище +1°С.
  • Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та  6 діб за температури 8°С.
  • Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб).
  • Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дорожчає виготовлення закордонного паспорта

^ Наверх