НОВИНИ

Петрів піст-2019: як харчуватись кожного дня

Петрів піст-2019: як харчуватись кожного дня 11 Червня 2019

Цьогоріч Петрів піст-2019 припадає на 24 червня і триватиме вісімнадцять днів до четверга, 11 липня.

Завершиться період утримання від скромної їжі у переддень свята церковних апостолів Петра і Павла – пише 24 канал.

Календар харчування на Петрів піст

24 червня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

25 червня: Страви з риби або морепродуктів.

26 червня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

27 червня: Страви з риби або морепродуктів.

28 червня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

29 червня: Страви з риби або морепродуктів.

30 червня: Страви з риби або морепродуктів.

1 липня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

2 липня: Дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.

3 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 липня: Страви з риби або морепродуктів.

5 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6 липня: Страви з риби або морепродуктів.

7 липня: Різдво Іоанна Предтечі. Рекомендується вживати страви з риби або морепродуктів.

8 липня: Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.

9 липня: Страви з риби або морепродуктів.

10 липня: Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

11 липня: Страви з риби або морепродуктів.

Що можна їсти?

Під час Петрового посту при приготуванні їжі можна запікати, тушкувати, відварювати або просто вживати у сирому вигляді. Під час Петрового посту не можна вживати страви, де є м’ясо, молоко або олія.

В понеділок рекомендується їсти гарячу їжу без олії: пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну).

Вівторок, четвер і субота – найважливіші дні посту. В цей час дозволяється будь-яка пісна їжа і риба.

Середа і п’ятниця – дні, коли їжу вживають у найменших кількостях. Заборонена їжа тваринного походження, риба і олія. Деякі християни в цей день харчуються лише водою та хлібом.

Неділя – наймилостивий день посту. Дозволяється додати вино. Однак пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречно.

^ Наверх