НОВИНИ

Наскільки в Україні стало дорожче приготувати вареники та борщ (фото)

Наскільки в Україні стало дорожче приготувати вареники та борщ (фото) 17 Квітня 2019

В Україні у перші три місяці 2019 українці відзначають подорожчання овочів.

Відтак, зросли в ціні традиційні страви української кухні - пісний борщ (плюс 21,1%) та вареники з капустою (плюс 35,6%) – пише Економічний дискусійний клуб.

Борщ і вареники подорожчали і в річному вимірі, тобто якщо порівнювати з березнем 2018 року. Так, вартість приготування пісного борщу та вареників з капустою зросла в 1,4−1,6 рази.

За розрахунками Економічного дискусійного клубу, в березні приготування популярних українських страв коштувало:

Борщ (каструля об'ємом 3,5-4 літри):

  • з м’ясом – 107 гривень 64 копійки;
  • без м’яса (пісний борщ) – 31 гривню 11 копійок.

Деруни зі сметаною (з розрахунку 20-25 штук) – 27 гривень 52 копійки.

Вареники (з розрахунку 35-40 штук):

  • з сиром – 78 гривень 18 копійок;
  • з капустою – 41 гривню 82 копійки.

У березні, порівняно лютим, приготування більшості традиційних українських страв зросло, а саме:

  • вареників з капустою − на 4 гривні 73 копійки на страві (12,8%);
  • борщу пісного − на 1 гривню 57 копійок на страві (5,3%);
  • борщу з м’ясом − на 1 гривню 9 копійок на страві (1,0%);
  • вареників з сиром − на 14 копійок на страві (0,2%).

Водночас стало дешевшим приготувати деруни. Вартість зменшилася на 1,4%, або на 38 копійок на страві.

У березні 2019 року найдешевше можна було купити овочі для приготування борщу у Львівській області − за 19 гривень 85 копійок. А найдорожче − на Донеччині, а саме 25 гривень.

 

 

^ Наверх